KASVIPROTEIINEILLA KOHTI KESTÄVÄMPÄÄ MAAILMAA

Kun korvaat eläinproteiinit kokonaan tai osittain kasviproteiineilla, autat tekemään maailmasta ekologisesti kestävämmän. Silti ruokasi sisältää runsaasti ravintoaineita ja proteiineja.

KESTÄVYYTTÄ KOKO ELINKAAREN AJAN

Kasviperäiset proteiinit ovat erittäin ravitsevia hintaansa nähden. Myös niiden ilmastovaikutus on suhteellisen pieni. Erityisen ilmastotehokkaita ovat kuivatut kasviperäiset proteiinit. Kuivatetut tuotteet eivät sisällä vettä, joka toisi kuljetuksiin turhaa painoa ja lisäisi siten päästöjä. Kuivatut kasviproteiinit säilyvät pitkään, ja niitä voi säilyttää keittiön kuivakaapissa. Tämä auttaa vähentämään ruokahävikkiä, mikä puolestaan vie kohti ekologisesti kestävämpää maailmaa.

MITÄ KASVIPERÄINEN PROTEIINI TARKOITTAA?

Proteiini on yksi elimistön tärkeimmistä rakennusaineista, jota tarvitaan solujen muodostumiseen ja korjaamiseen. Monet ajattelevat, että proteiinia saa ainoastaan lihasta ja maitotuotteista. Kasvikunnassa on kuitenkin monia erilaisia proteiininlähteitä, jotka ovat sekä ravitsevia että ilmastoälykkäitä.

KAIKKI TARVITSEMAMME PROTEIINI KASVIPERÄISISTÄ ELINTARVIKKEISTA

Palkokasvit, kuten pavut, linssit ja herneet, sisältävät runsaasti proteiineja. Ravitsemuksellisten etujen ja valmistustapojen puolesta palkokasvit ovat erinomainen vaihtoehto lihalle ja maitotuotteille. Siksi on hyvä idea tarjoilla kasviperäistä ruokaa ja kattaa proteiinintarve kokonaan tai osittain kasviproteiineilla.

KASVIPROTEIINIEN HYÖDYT

 • Runsaasti proteiinia ja kuitua
 • Gluteeniton
 • Helppo valmistaa
 • Edullinen kukkarolle ja ympäristölle
 • Makeuttamaton
 • Lisäaineeton

MITÄ KASVIPERÄINEN PROTEIINI TARKOITTAA?

Proteiini on yksi elimistön tärkeimmistä rakennusaineista, jota tarvitaan solujen muodostumiseen ja korjaamiseen. Monet ajattelevat, että proteiinia saa ainoastaan lihasta ja maitotuotteista. Kasvikunnassa on kuitenkin monia erilaisia proteiininlähteitä, jotka ovat sekä ravitsevia että ilmastoälykkäitä.

KAIKKI TARVITSEMAMME PROTEIINI KASVIPERÄISISTÄ ELINTARVIKKEISTA

Palkokasvit, kuten pavut, linssit ja herneet, sisältävät runsaasti proteiineja. Ravitsemuksellisten etujen ja valmistustapojen puolesta palkokasvit ovat erinomainen vaihtoehto lihalle ja maitotuotteille. Siksi on hyvä idea tarjoilla kasviperäistä ruokaa ja kattaa proteiinintarve kokonaan tai osittain kasviproteiineilla.

OMAN MAUN MUKAAN

Midsona Foodservice on kehittänyt erilaisia tuotteita, joihin kuuluvat esimerkiksi makeuttamattomasta soija- ja herneproteiinista valmistetut palat ja rouheet. Sertifioidut tuotteemme ovat makeuttamattomia ja lisäaineettomia ja sopivat monenlaisiin kasvisruokiin. Koska tuotteiden maku on mieto, jokainen kokki voi loihtia herkullisia kasvisruokia ja maustaa ne juuri oman makunsa mukaan. Kasviperäisten proteiinien koostumuksen ja ravinteikkuuden ansiosta ne sopivat erinomaisesti lihan korvikkeeksi – ja auttavat samalla varmistamaan kestävämmän tulevaisuuden.

KASVIPROTEIINIEN RAVITSEMUKSELLISET HYÖDYT

 • Runsaasti proteiinia
 • Vähäkalorinen vaihtoehto
 • Folaatin, B6-vitamiinin, magnesiumin, fosforin ja sinkin lähde

KASVIPROTEIINI VAI ELÄINPROTEIINI?

Kasviperäiset proteiinit ovat hyvä korvike eläinproteiineille: ne ovat erinomainen valinta paitsi hintansa ja kestävyytensä puolesta, myös ravintoarvoja ajatellen. Sekä herneproteiini että soijaproteiini sisältävät kaikkia tärkeimpiä aminohappoja, mikä tarkoittaa, että elimistö saa kaiken tarvitsemansa proteiinin. Hyvän proteiinipitoisuutensa lisäksi kaikki palkokasvit sisältävät runsaasti ravintokuitua, antioksidantteja, tärkkelystä, kivennäisaineita ja vitamiineja. Tärkkelyksen glykeeminen indeksi on matala, mikä auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Kasviproteiinit ovat vähärasvaisia mutta täyttäviä. Siksi ne ovat erinomainen vaihtoehto lihalle.

FS taulukko FI.PNG

TUTUSTU SUOSITTUIHIN KASVIPROTEIINEIHIN

KUIVATTU SOIJAPROTEIINI

Kuivattua soijaproteiiniamme on saavilla rouheena ja paloina. Maku on mieto. Soijaproteiini kannattaa kypsentää kasvisliemessä ja maustaa valmistuksen aikana. Kuivattu soijaproteiini sopii erinomaisesti hampurilaispihveihin, patoihin, soijapyöryköihin, bolognesekastikkeeseen, kasvisstroganoffiin ja moniin muihin. Soijapapumme on viljelty luonnonmukaisesti Ranskassa.

KUIVATTU HERNEPROTEIINI

Kuivattua herneproteiiniamme on saavilla rouheena ja paloina. Maku on mieto. Herneproteiini kannattaa kypsentää kasvisliemessä ja maustaa valmistuksen aikana. Kuivattu herneproteiini sopii erinomaisesti hampurilaispihveihin, pihveihin, patoihin, smoothieihin, pikkusuolaisiin, piirakoihin ja moniin muihin. Koska rouhittua proteiinia on helppo käsitellä ja muotoilla, vain mielikuvitus on rajana. Herneproteiini valmistetaan pääasiassa kuivatuista herneistä ja härkäpavuista. Herneemme ja papumme kasvatetaan luonnonmukaisesti Pohjoismaissa ja EU:n alueella ja prosessoidaan Tanskassa. Sekä herneet että härkäpavut ovat erittäin ravitsevia palkokasveja, jotka sisältävät runsaasti proteiinia, kuitua, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Herneproteiini sopii myös herkkävatsaisille ja sisältää runsaasti arginiini-nimistä aminohappoa, joka vaikuttaa elimistössä typpioksidin tuotantoon ja parantaa siten verenkiertoa.

MIKSI KASVIPROTEIINIT OVAT HYVÄ VALINTA

Kasvattamalla kasviproteiinien määrää ruokavaliossasi voit vähentää lihan syömistä tai jopa lopettaa lihan syömisen kokonaan tinkimättä ruokasi ravitsevuudesta. Myös kukkarosi kiittää, sillä kasviproteiinien hinta annosta kohti on huomattavasti edullisempi. Mikä parasta, autat samalla varmistamaan planeettamme kestävämmän tulevaisuuden. Koska kuivatut kasviproteiinit säilyvät pitkään ja niitä voi säilyttää keittiön kuivakaapissa, ruokahävikkiä syntyy vähemmän. Käyttämättä jääneet tuotteet tuovat veden kielelle myöhemminkin. Kasviperäisiä proteiineja voi käyttää useimmissa ruokalajeissa. Hyödyntämällä kasviproteiineja voit säästää ruokakustannuksissa.

fs FI KUVIO 2.png

VALMISTUS & SÄILYTYS

VALMISTUS

Kuivattu herne- tai soijaproteiini kannattaa kypsentää kasvisliemessä. Kypsentämisen aikana tuotteet turpoavat oikealla olevan taulukon mukaisesti. Tämän jälkeen proteiinin voi paistaa tai käyttää muulla tavoin, esimerkiksi lisätä pataan tai keittoon. Paistamisen aikana soijarouhe ja palat kiinteytyvät. Pohjamaku on pähkinäinen ja voinen. Voitkin maustaa ruokalajeja juuri oman makusi mukaan. Voit vähentää ruokahävikkiä hyödyntämällä yli jääneitä kasviproteiineja keitoissa, levitteissä, salaateissa tai leivän päällä. Soija- tai herneproteiinin voi pakastaa kypsentämisen jälkeen.

SÄILYTYS

Kuivatut herne- ja soijaproteiinit säilyvät pitkään. Avaamattomia pakkauksia voi säilyttää keittiön kuivakaapissa.

TURPOAMINEN
 • Kuivattu soijarouhe turpoaa noin nelinkertaiseksi kypsentämisen aikana (eli 5 kg kuivattua soijaproteiinia painaa kypsennettynä noin 20 kg).
 • Kuivatut soijapalat turpoavat noin 3,5-kertaiseksi kypsentämisen aikana (eli 5 kg kuivattua soijaproteiinia painaa kypsennettynä noin 17,5 kg).
 • Kasviperäisten proteiinien painosta häviää paistamisen aikana vain noin viisi prosenttia. Muiden kasviperäisten vaihtoehtojen kohdalla pudotus on huomattavasti suurempi eli noin 20 prosenttia.

KOLME EKOLOGISESTI KESTÄVÄÄ JA RAIKASTA RESEPTIÄ HERNEPROTEIINILLE, TOFULLE JA SOIJAPROTEIINILLE

WOKKI täysjyvänuudeleista ja rapeista hernepaloista sekä keltaherneellä ja piparjuurella maustettua majoneesia

- Wokkiruoat ovat kaikkien kestosuosikkeja. Ravitsevat hernepalat paistetaan rasvassa, jossa ne saavat herkullisen aromin ja värin ja rapean pinnan. Raikkautta wokkiin tuovat terveelliset vihannekset, kuten sokeriherneet, paksoi ja tomaatti. Makunautinnon viimeistelee pirteän tulinen keltaisilla herneillä ja piparjuurella maustettu majoneesi. Tarjoile kulhossa tai isolla lautasella.

TOFUHAKKELUS paistetulla riisillä ja vegemajoneesilla

Tämä resepti on saanut inspiraationsa ”paistetusta riisistä”. Tässä ruokalajissa yhdistyvät riisi, kermaisen mehevä kasviperäinen ”munahakkelus” sekä sienet ja pinaatti. Lisänautintoa tuo makuhermoja hivelevä karhunlaukalla maustettu dippikastike. Tämä yrttimajoneesi sopii tarjottavaksi lähes kaiken kanssa. Valmistukseen käytetään kikherneiden lientä, mikä auttaa vähentämään ruokahävikkiä.

Ainesosat:
70 g oliiviöljyä, Urtekram
500 g Tofua
170 g Kasvipohjaista ruokakerma
15 g Kasvisliemijauhetta, Kung Markatta
100 g Parboiled riisi, Urtekram
225 g Vettä
5 g Suolaa
40 g oliiviöljyä, Urtekram
400 g herkkusieniä
150 g Babypinaattia

Tee näin:
1. Kypsennä riisi pakkauksen ohjeen mukaan
2. Kuivaa tofu ja murra se kuumalle paistinpannulle, jossa on oliiviöljyä, paista sitä kunnes pinta on saanut hiukan väriä. Lisää joukkoon kasvipohjainen ruokakerma ja kasvisliemijauhe
3. Annan seoksen kiehua noin 1-2 minuuttia välillä sekoittaen. Siirrä valmis seos sivuun
4. Viipaloi herkkusienet ohuiksi siivuiksi ja paista öljyssä yhdessä kypsän riisin ja kasvisliemijauheen kanssa.
5. Pilko pinaattia kevyesti ja sekoita paistetun riisin joukkoon

VEGEMAJONEESI
Ainesosat:
10 g Kasvisliemijauhetta, Kung Markatta
15 g Dijonsinappia
30 g Omenasiiderietikkaa, Urtekram
75 g Kikhernesäilykkeen nestettä, Urtekram
25 g karhunlaukkaa
25 g Babypinaattia
450 g Oliiviöljyä, Urtekram
5 g Suolaa

Tee näin:
1. Sekoita karhunlaukka ja öljy
2. Vatkaa yhteen kikhernesäilykkeen neste, omenasiiderietikka ja dijonsinappi
3 Lisää ohuena nauhana mukaan kaurhunlaukkaöljyseos ja sekoita kunnes majoneesi on valmista

Kokoa paistetun riisin päälle tofukokkelia ja tarjoile majoneesi annoksen oheen. Viimeistele annos ripauksella rouhittua mustapippuria.

KERMAINEN LASAGNE punaisista linsseistä, soijarouheesta ja tomaatista

Lasagne on klassikkoruoka, joka maistuu monille. Runsaasti proteiinia sisältävät soijarouhe ja linssit täyttävät nälkäisemmätkin vatsat. Makeutta lasagneen tuovat sokerin sijaan porkkanat. Makeutta puolestaan taittavat murskatut tomaatit. Omenaviinietikka antaa lasagnelle raikkautta ja vihannekset mukavaa suutuntumaa.

SOIJA/HERNEROUHEKASTIKE
Ainesosat:
50 g Oliiviöljy, Urtekram
200 g Kuivaa soijarouhetta tai hernerouhetta (600 g kypsää), Urtekram
15 g Kasvisliemijauhetta, Kung Markatta
250 g hienonnettua sipulia, tuore tai pakaste
300 g raastettua kesäkurpitsaa
100 g raastettua porkkanaa
45 g Lasagnemix-mausteseosta, Urtekram
1250 g Murskattua tomaattia, Urtekram
25 g Tomaattipyré, Urtekram
1250 g Vettä
75 g Omenasiiderietikkaa, Urtekram
35 g Suolaa
175 g kuivattuja punaisia linssejä, Urtekram

Tee näin:
1 Kypsennä soijarouhetta 15 minuuttia kasvisliemijauheella maustetussa vedessä
2 Paista soijarouhetta ja kasviksia oliiviöljyssä
3 Lisää joukkoon muut ainekset paitsi linssit ja anna kiehua 35 minuuttia
4 Lisää linssit joukkoon ja kypsennä vielä 10 minuutin

VALKOKASTIKE

Ainesosat:
1500 g Kasvipohjaista ruokakermaa
20 g Suolaa
50 g Täysjyvämaissijauhoa, Urtekram
tai Maizena
Vettä

Tee näin:
1 Kuumenna ruokakerma ja suola
2 Sekoita täysjyvämaissijauho/maizena pieneen tilkkaan vettä ja sekoita kuuman kerman joukkoon

LASAGNE
800 g Lasagnelevyjä

Kokoa lasagne näin:
1 Lado vuokaan kerroksittain lasagnelevyjä, valkokastiketta ja soijarouhekastiketta
2 Aloita ja lopeta valkokastikekerrokseen
3 Paista lasagnea uunissa, 170°C noin 35-40 minuuttia

Tarjoile herkullisen kesäkurpitsa-punasalaatin ja marinoidun punasipulin ja pinaatin kanssa